Slagerij

>> Slager-traiteur, een fascinerende uitdaging voor jongeren!

Als je kiest voor een opleiding slager-traiteur vind je een baan waarbij je je creativiteit volop kunt gebruiken.

Je ontmoet iedere dag andere mensen en helpt en adviseert hen om smaakvolle bereidingen op tafel te zetten. Je maakt en verkoopt elke dag iets nieuws.

Als dat geen uitdaging is!
Bovendien werk je in een team met vakkundige en enthousiaste mensen. In deze sector kun je alle kanten op. Er zijn zoveel mogelijkheden!

Je kunt bv. werken als verkoopmedewerk(st)er.
Je richt de toonbank in, verzorgt de vleesafdeling, maakt zelfstandig diverse vlug-klaar-producten, adviseert de klanten en verkoopt.

Wanneer je ‘achter de schermen’ werkt, maak je de verschillende producten die het bedrijf dagelijks de klanten aanbiedt: van hamburger tot gespecialiseerde worstsoorten, van barbecuepakket tot biefstuk…

Als chef-slager of zelfstandige ondernemer ben je – naast de dagelijkse leiding – ook begaan met de inkoop van de producten, de bedrijfsadministratie, de promotie van je bedrijf en je producten en met – niet te vergeten – je personeel.

Het gezonde en hygiënische beroep van slager-traiteur is een beroep voor ondernemende, enthousiaste en creatieve mensen die van afwisseling houden.

Kortom… een beroep voor jongeren die een zinvolle, toffe toekomst willen uitbouwen!

>> Een opleiding voor jongeren van 12 tot 19 jaar

Jongeren kunnen de opleiding volgen vanaf het eerste middelbaar zowel op technisch niveau als op beroepsniveau.

In de eerste graad (1ste  en 2de  jaar) wordt naast slagerij ook kennis gemaakt met bakkerij en hotel.
Het leren herkennen van de verschillende delen van de dieren,
het maken van allerhande spekslagerijproducten en het oefenen van diverse versnijdingstechnieken vormt de basisopleiding van de kandidaat-slager in de tweede graad (3de  en 4de  jaar).
In de derde graad (5de , 6de en 7de  jaar) krijgen de leerlingen van de slagersafdeling een volwaardige traiteuropleiding. Ook garneren en etaleren, verkoopkunde, marketing, management, bedrijfsbeheer… komen hier aan bod.
Via stages en praktijk winkelverkoop kunnen de leerlingen de opgedane kennis en vaardigheden oefenen.

>> Het slagers-traiteuronderwijs van de toekomst

In de cursussen speelt de actualiteit een grote rol.

Zo vormt de veranderende vraag van de klant vaak het uitgangspunt en wordt ingespeeld op nieuwe eettrends met een aangepast assortiment.

Slagers-traiteurs die over voldoende vakkennis en sociale vaardigheden beschikken,

kunnen op een adequate wijze inspelen op veranderingen.

Denk bv. aan medewerkers die zich tot productie- en kwaliteitsadviseur ontplooien, denk aan het hanteren van de wettelijke maatregelen zoals hygiëne, HACCP…
De snelle ontwikkelingen in de sector geven duidelijk aan dat ingrijpende veranderingen binnen de opleiding noodzakelijk zijn.
Innovatie en klantgericht maatwerk zijn de sleutelbegrippen die hoog in het vaandel van de slagers-traiteursopleiding moeten staan!

Verdere studies:

 • Sociale Promotie – Volwassenenonderwijs.
  ·        Professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde
  ·        Professionele bachelor in de Agro- en Biotechnologie
  ·        Diploma lerarenopleiding
  ·        Diploma geeft toegang tot alle vormen van hoger onderwijs.

Toekomstmogelijkheden:

 • Wie het 7despecialisatiejaar Slagerij-Fijnkosttraiteur met succes heeft beëindigd, bezit alle noodzakelijke getuigschriften om zich als zelfstandige slager-traiteur of als vleesgroothandelaar te vestigen en het vestigingsattest van restaurateur of traiteur-banketaannemer te verkrijgen.
 • Leerlingen met een diploma van het 7despecialisatiejaar Slagerij-Fijnkosttraiteur zijn opgeleid om middenkaderfuncties te vervullen in vlees – en vleeswarenbedrijven, waar zij leiding moeten geven als o.a. zelfstandig gerant, afdelingschef, groepschef van een groot distributie, kwaliteitsverantwoordelijke, productieverantwoordelijke, erkende vleesclassificeerder in slachthuizen…
 • Er is een groot tekort aan gediplomeerde slagers, zowel jongens als meisjes, in alle takken van de vleesindustrie. Onze afgestudeerden krijgen door onze goede naam en faam als slagersschool gegarandeerd onmiddellijk werk en kunnen bijna altijd kiezen uit verschillende werkaanbiedingen en goedbetaalde jobs.

Wij kijken alvast uit naar je komst,

Het lerarenteam.