13e Festival van het varkentje

Slagers-traiteursschool Diksmuide valt in de prijzen tijdens ‘13e Festival van het varkentje’

In het kader “Promotie van Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur ” werkte de Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs CERVO-GO Diksmuide mee aan het “13e Festival van het varkentje”. Dit festival is mede georganiseerd door de Orde van Meesterkok Jean Berquin, VLAM, Salons Saint Germain en Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide.

Fotoalbum >>> (klik hier)

Eén keer per jaar is Diksmuide de hoofdstad van het varken want dan is er in de Salons Saint-Germain het festival van het varkentje en dit voor de 13e keer. In de rand van dit festival werd er ook door de slagers-traiteurs gestreden om de titel van “Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2018″, een realisatie van het “Genootschap Orde Jean Berquin” en de vzw Oud-leerlingenbond.  Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke Boerenpastei’ en het ‘Beste Breugelbuffet’. 

De 6e en 7e j. leerlingen van de Slagers-traiteursschool en de cursisten van het volwassenenonderwijs CERVO-GO Diksmuide behaalden heel wat prijzen. In de categorie – professionals gingen de oud-leerlingen met de prijzen lopen.

Professionaliteit troef bij de ambachtelijke slagers!

Uitslagen: professionelen

Rubriek –  De Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’

Fotoalbum >>> (klik hier)

* Bij de professionals ging de 1e plaats naar Frederiek Strubbe uit Aalter.

De jurycommissie bekroonde het ambachtelijke product, ‘Boerenpastei’ met goud. Zelfs sterrenchef Geert Van Hecke proefde en was overtuigd: Frederiek Strubbe en Kim Genbruge maken de beste ambachtelijke boerenpaté van Oost- en West-Vlaanderen! Frederiek (31) studeerde in 2006 af als slager-traiteur aan de Slagerijsschool van Diksmuide. Kim studeerde voor ingenieur. Sinds een drietal jaar baat Frederiek Strubbe samen met zijn vrouw Kim Genbruge (27) een ambachtelijke slagerij uit in de Aalterse Stationsstraat. Heel wat zelfbereide charcuterie en ook de traiteursgerechten zijn echte toppers. De bekroonde boerenpastei is een huisspecialiteit en wordt gemaakt volgens de aloude, ambachtelijke traditie met grondstoffen van uitstekende kwaliteit o.a. Duroc d’Olives varkensvlees en een fijne kruidenmengeling. “Onze runderen worden op de eigen hoeve gekweekt met de allerbeste zorgen en de nodige liefde”, zegt Frederiek. Om verdere kwaliteit te waarborgen volgde Frederiek onlangs nog verschillende navormingeni.v.m. ‘Vernieuwde charcuterie voor de ambachtelijke slagerij’, in het kader van het vet- en zoutreductie-project, ingericht door De Belgische Beenhouwersbond en KU Leuven. “Ambachtelijke bereidingen maken is onze passie”, zegt de fiere Frederiek. Proficiat met jullie 1e plaats!

* De 2e plaats ging naar Nicolas Vandenbroucke uit Langemark.

Nicolas en zijn vrouw Tine baten een eigen Keurslagerij met een feestzaal ’t Buskantje uit op de wijk Madonna,Klerkenstraat te Langemark. Keurslagerij ’t Buskantje staat borg voor ervaring, dagverse kwaliteit en klantvriendelijkheid.  Waar het ambachtelijke aspect en een doorgedreven hygiëne in het middelpunt van het slagersvak staan. “Hier doen wij elke dag ons uiterste best om de lekkerste ambachtelijke producten te bereiden en om een excellente service naar de klanten te brengen”, zegt Nicolas. Tine is zeer klantvriendelijk en staat vooral in voor de winkelverkoop en zorgt ervoor dat klanten zich volledig op hun gemak voelen. Nicolas en Tine zijn beiden oud-leerlingen van Slagerijsschool – Diksmuide. Proficiat met jullie 2e plaats!

* Patrick Neirynck uit Egem-Pittem eindigde op de 3e plaats.

Patrick oud-leerling van de slagersschool Diksmuide begon 30 jaar geleden een slagerij aan de kerk in Egem. Ondertussen is de zaak uitgegroeid tot een gekende naam in de streek met een uitgebreid assortiment vers vlees, charcuterie en bereide gerechten. De oudste broer van Patrick levert het rundvlees van eigen kweek. Daarnaast verzorgen Patrick en zijn team events op maat zoals barbecues, eetfestijnen, recepties… frietmobiel… “Slagerij Neirynck, meesterschap in vlees” is zijn slogan. Proficiat met jullie 3e plaats!

1e plaats Goud Frederiek Strubbe – Aalter
2e plaats Zilver Nicolas Vandenbroucke – Langemark
3e plaats Brons Patrick Neirynck – Egem-Pittem
Persprijs In alfabetische volgorde
Bart Verstraete – Oostvleteren
Christophe Van Simaeys – Dentergem
Claude Vergote – Aarsele
Dries Sentobin – Roeselare
Griet Dewicke Avekapelle – Veurne
Ignace Casier – Vladslo
Jelle Vanquaethem – Veurne
Joris Boddez – Koksijde
Jurgen Carron – Diksmuide
Kurt Warnez – Meulebeke
Liselotte D’hoore – St. Kruis – Brugge 
Philip Pattyn – Westende
Pieter Lavens – Lichtervelde
Robin Vandenberghe – Staden
Roeland Dewicke Avekapelle – Veurne
Steven Vanacker – Diksmuide
Tom Wybo – Roeselare
Tony Vandecasteele – Ruddervoorde

Junior slagers-traiteurs streden voor goudzilver en brons

Juniors Cursisten – Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – volwassenenonderwijs CERVO-GO – Ambachtelijke slager – Diksmuide

Uitslagen: juniors – Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – Diksmuide

Rubriek – De Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’ 

Fotoalbum >>> (klik hier)

1e plaats Goud Pieter-Jan Hillewaere – Hooglede
Alexander Vanspeybrouck – Alveringem
Luiz Deblaere – Brugge
2e plaats Zilver Eline Vandamme – Kemmel
Sybren Rosseel – Gistel
Davey Herreman – Veurne
3e plaats Brons Kevin Catteau – Dikkebus
Zion Vanhulle – Poperinge
Casper Verschaeve – Staden
Persprijs Bram Derijcke – Oeselgem
Brecht Parmentier – Staden
Lars Pollet – Oudenburg
Laurent Surmont – Westende
Robbe Van Wonterghem – Lotenhulle
Ruben Stols – Houthulst
Shanley Tytgat – Oeselgem                                                                                                      
Thijs Michiels – De Haan

Uitslagen: cursisten – volwassenenonderwijs CERVO-GO – Ambachtelijke slager

Rubriek – De Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’

Fotoalbum >>> (klik hier)

1e plaats Goud Brecht Goemaere – Diksmuide
2e plaats Zilver Xavier Roosens – Leffinge
3e plaats Brons Peter Voet – Tielt
Persprijs In alfabetische volgorde
Bart Goemaere – Merkem
Johan Vandevelde – Koekelare
Shauni Vandevelde – Zedelgem

Uitslagen: juniors – Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – Diksmuide

Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’

Fotoalbum >>> (klik hier)

1e plaats Goud Eline Vandamme – Kemmel
2e plaats Zilver Robbe Van Wonterghem – Lotenhulle
3e plaats Brons Thijs Michiels – De Haan

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 780 genodigden.

Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – Diksmuide.

13e editie vol verrassingen…

De Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal een sterrenchefs o.a.:

  • Mevr. Jean Berquin
  • Geert Van Hecke «Zet’joe *», «Karmeliet ***», «Refter»,
  • Franky Vanderhaeghe «Hostellerie Saint Nicolas **»
  • Lieven Demeestere «Arenberg»
  • Rudy Pattyn «La boule de glacee»
  • Yves Stal «Mouscron Gastronomie»
  • Ivan Claeys – Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
  • Marc Landuyt – Ere Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
  • Norbert Van Speybroeck – afgevaardigde VLAM – culinair journalist
  • Isabelle Callens – Culinaire docente
  • Ronny Vanhooren – Journalist, Het Nieuwsblad – De Standaard
  • Rudy Devolder – Chefkok
  • Frans Saint Germain «Eethuis Père et Mère»  
  • Tim Saint Germain «Salons Saint Germain»
  • Sofie Boving, Dir. Slagers-traiteursschool GO-Diksmuide
  • Evelyne De Spriet, Dir. CERVO-GO

Fotoalbum >>> (klik hier)

Dit festival mede georganiseerd door de Orde van Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain en Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI & CERVO-GO – Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 780 gasten in voor dit culinair evenement. De leerlingen, cursisten en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.

Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zangeres Laura Lynn.

 

Hop naar het volgende culinair evenement!